Archívum

1990. január 25.:

A Puskás Ferenc Alapítvány létrehozására és az alapító okirat aláírására az egyik alapító - az akkor Építőipari Innovációs Bank RT nevet viselő pénzintézet - Szív utcai épületének tanácstermében került sor. A névadó Puskás Ferencet húga Dombóváriné Puskás Éva, az Építőipari Innovációs Bank RT-t Varga Tamás vezérigazgató, a Budapesti Helyőrségi Honvéd Baráti Kör Egyesületet Elkán Károly elnök, a Kispesti Honvéd Baráti Kör Egyesületet Asztalos Zoltán Elnök képviselte. Az alapítók által felkért kilenc tagú kuratórium elnökének, Fenyvesi Dezsőt választotta. Az alapítvány titkári funkciójában - az előkészítő munkában ügyvezető titkárként megbízott - Bartha Sándort erősítette meg.

1990. március:

A Kuratórium Puskás Ferenc Díjat alapított. A díjat Kristóf Lajos művész tervezte és alkotta meg. A Kuratórium a díjat az illetékes szakemberek, edzők, nevelők javaslata alapján, a huzamosan kiemelkedő teljesítményt nyújtó, példás sportemberi magatartást tanusító fiatal labdarugónak, valamint az átlagon felüli szakmai és nevelő munkát végző edzőnek, szakembernek itélte, itéli oda.

1990. július 18.:

Az első díjátadási ünnepségre, a névadó Puskás Ferenc hazaérkezését bevárva a Bozsik Stadion tanácstermében, ünnepélyes keretek között, nagyszámú közönség, egykori játékostársak, jelenlegi csapattagok, a labdarugás vezérkarának számos képviselője és sok-sok tisztelő jelenlétében került sor. Az ünnepségről a televízió és a napilapok részletesen tudósítottak.

További sajtótudósítások:

Az elsö díjazottak:

SZABADOS JÓZSEF az Ifi I 18 éves játékosa, a korosztályos EB-re készülő válogatott tagja, aki végigjárta a korosztályos válogatottság ranglistáját. Személyében is igazolódott az a népi mondás, hogy az alma nem esik messze a fájától. Szabados József ugyanis az egykori KAC kiemelkedő játékosának, Olajkár Sándornak az unokája.

KÁCSOR BÉLA bácsi az előkészítő csoport 76 éves edzője, sok tehetséges fiatal nevelője, aki három évtizede atyai gondoskodással és szeretettel, tanítja, formálja a rábízott gyerekek sokaságát.

• a Serdülő III csapata
  • SZABÓ BÉLA - a Serdülő III csapatkapitánya
  • TAMÁSKA NORBERT - a Serdülő I kapusa

Az első ünnepélyes díjátadást még további hét követte, és az utolsó kivételével minden alkalommal Puskás Ferenc adta át a nevét viselő díjat.

1991. június 8.:

Puskás Ferenc Díjban részesültek:

HORVÁTH FERENC az Ifi I 18 éves csatára. Hét évesen Kácsor Béla bácsi előkészítő csoportjában kezdte a labdát kergetni. Minden korosztályos csapatban, minden évben gólkirály volt. Ifjúsági kora végéig 500 góllal terhelte meg az ellenfelek kapuját. Tagja az ifjúsági válogatottnak.

VÁGI ISTVÁN az Ifi I edzője. Labdarugó pályafutását az egyesületben kezdte; kölyök, ifi, majd felnőtt játékosként kimagasló teljesítményt nyújtott. Edzőként, szakemberként is megbecsült, elismert tagja Kispest labdarugó közösségének. Az utánpótlás egyik legfontosabb területén végez felelős és szinvonalas munkát.

• a Serdülő I csapata
  • ÓCSAI JÁNOS - Ifi I
  • TÓTH MIHÁLY - Ifi II
  • KISNÉMET IMRE - Ifi I
  • TÓTH ANDRÁS - Ifi II
  • HERCZKU SZABOLCS - Serdülő I
  • HUNGLER GÁBOR - Serdülő II
  • SZEKERES JÁNOS - Serdülő III
  • BALASKÓ IVÁN - Serdülő V
  • HRIVNÁK KÁROLY - Serdülő VI

1992. július 17.:

Puskás Ferenc Díjban részesültek:

TÓTH MIHÁLY az Ifi I labdarugója. 1984-ben Kispesten kezdett játszani. Végigjárta a korosztályos csapatokat, kiválóan fejelő, gólérős játékos, a bajnokcsapat kapitánya. Serdülő kora óta folyamatosan tagja a korosztályos, jelenleg az ifi válogatottnak. Húsz góljával nagy részt vállalt a bajnokság megnyerésében.

TÓTHEGYI TIBOR a Serdülő I edzője. Elkötelezett hivatástudattal végzi munkáját. Tevékenységét figyelemreméltó sikerek kisérik. Az 1990-91-es évadban csapata bajnokságot nyert, első helyen végeztek a Bajnokok Tornáján, Franciaországban nemzetközi kupagyőzelmet arattak, elsők voltak a dorogi Nemzetközi Teremtornán. Csapatának 3-4 játékosa állandó tagja a serdülő válogatottnak.

Alapitványi elismerésben részesült:

• az Ifi I bajnokcsapata
  • SIMON JÁNOS - Ifi I
  • BALÁZS GÁBOR - Serdülő I
  • BALASKÓ IVÁN - Serdülő IV
  • ALMÁSI JÁNOS - utánpótlás szakágvezető

1993. junius 18.:

Puskás Ferenc Díjban részesültek:

DRAGONER ATTILA ifi korú, de tehetségét tekintve felnőtt labdarugó. Játékosi pályafutását Kispesten 9 évesen kezdte. Szorgalma, tehetsége révén mindig kinőtte korosztályát. A Serdülő I-ből az Ifi I-be került. Ifi korosztályosként már egy bajnoki, kettő kupa és több edzőmérkőzésen figyelembe vették a felnőtt csapatnál. Állandó tagja az ifi válogatottnak.

VARGA ISTVÁN a Serdülő III csapat edzője, testnevelő tanár, az utánpótlás nevelés elkötelezett, fáradhatatlan híve. Sokéves pedagógiai, szakmai tapasztalatait eredményesen hasznosítja. Szeretettel segíti a gondjaira bízott gyermeksportolókat. Csapata teljesítményét sok hazai és több nemzetközi tornagyőzelem és kupasiker fémjelzi. Csapata a korosztályos válogatott fontos bázisát alkotja.

• a Serdülő III csapata
  • TAMÁSKA NORBERT - Ifi I
  • TÓTH MIHÁLY - KHFC
  • MÁTYUS JÁNOS - KHFC
  • KIS KRISZTIÁN - Serdülő II
  • KISS ZOLTÁN - Serdülő III
  • ALMÁSI JÁNOS - utánpótlás szakágvezető

1994. augusztus 25.:

Puskás Ferenc Díjban részesültek:

BÁRÁNYOS ZSOLT az Ifi A tagja. Kilencévesen Kispesten kezdett ismerkedni a foci rejtelmeivel. Pályafutását nem született tehetségként kezdte. Szorgalma, kitartása és a maga elé tűzött cél érdekében fáradságot nem ismerő akaratereje révén lépésről-lépésre jutott el arra a szintre, hogy 14 alkalommal ölthette magára az ifi válogatott mezét és ma már az első csapat játékosa. A sportembernek az a tipusa akinek pályafutását szorgalma, töretlen akaratereje határozza meg és tette méltóvá a Puskás Ferenc Díj odaitélésére.

VÁGI ISTVÁN az Ifi A Puskás Díjas edzője. Az 1990-91-es bajnoki évben kapta meg első alkalommal a díjat. Az azóta eltelt három évben az országos bajnokságon kétszer első, egyszer második helyezést ért el. Tiszteletre méltó sikersorozatok jelzik, hogy ez idő alatt csapatával kétszer nemzetközi tornagyőzelmet, egyszer Budapest Kupát, egyszer Fair Play Kupát és az MLSZ által kiírt Ezüst Labda díjat nyert. Meghatározó szerepe van abban, hogy keze alól mind több jólképzett, felkészült fiatal kerül a különböző egyesületek csapataihoz.

• Az Ifi A csapata
  • GABALA KRISZTIÁN - Ifi A
  • LÓCZI RÓBERT - Ifi B
  • HEGYESI BALÁZS - Serdülő I
  • BALOGH ZSOLT - Serdülő II
  • KORMOS GYÖRGY - Serdülő III
  • FEHÉRVÁRI ZSOLT - Serdülő IV
  • KASZÁS ENDRE - Serdülő V
  • KOLLÁR TAMÁS - Serdülő VI
  • BORNEMISSZA ISTVÁN - Serdülő VII
  • VADÓCZ KRISZTIÁN - Serdülő VIII

1995. augusztus 24.:

Puskás Ferenc Díjban részesültek:

HUNGLER GÁBOR az Ifi I labdarugója. Ő is, társaihoz hasonlóan 9 évesen kezdte labdarugó pályafutását Kispesten. Végig járta a korosztályos csapatokat, Kácsor Béla bácsi előkészítő csoportjától Vági István Ifi I csapatáig. Egyengette utját Kolarics Ferenc, Varga István, gondozta fejlődését Sipos Ferenc, Tóthegyi Tibor, csiszolta tudását Domokos Sándor. Erényei között emlegetik, hogy a lába mellett a fejét is használja, lát a pályán szokták mondani. Egyenletes feljődését jelzi, hogy 25-szörös ijfusági válogatott, és ifi kora ellenére már négy alkalommal szerepelt az első csapat bajnoki és kupa mérkőzésein. Nem először került az alapítvány látókörébe. 1990-ben a Serdülő III csapata tagjaként elismerésben részesült.

VÁGI ISTVÁN az Ifi I kétszeres Puskás Díjas edzője. Érdemi, sikerei közismertek. Két alkalommal már sokat leírtunk róla. Többször hallottuk, hogy a klubhűség példaképe és ez nem túlzás. Gyermekkora óta Kispest az éltető bázisa. Játékosként robotember tipusú játékával nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Edzőként is hosszú évek óta sikeres. Az utóbbi hét év mérlege: 5 bajnoki cím, 2 második helyezés, 3 Budapest Kupa, Ezüst Labda díj. E páratlan sikersorozat alapja szakmai felkészültsége, edzői elhivatottsága, példás klubhűsége és emberi tisztessége. Ilyen egyszerű okai vannak nagyszerű eredményeinek. Egyszerűségére jellemző, hogy a sikereket sohasem sajátította ki, mindíg őszinte elismeréssel beszélt edző kollégái eredményeket megalapozó munkájáról, játékosai szorgalmáról.

Ezen a díjátadó ünnepségen még egy nagyszerű sportembert köszöntöttünk, egy kiváló labdarugót, vezetőedzőt és utánpótlás nevelőt, aki több mint négy évtizeden keresztül játszott, dolgozott és dolgozik kispest labdarugásáért. Játékával, munkájával elévülhetetlen érdemeket szerzett nem csak a kispesti, hanem az egész magyar labdarugásnak is. Arról a sportemberről van szó, aki Puskás Ferenc után második élő legendája Kispest labdarugásának. Ő TICHY LAJOS mindenki Lalija, a nagy bombázó, a kapusok réme és még ki tudja mennyi szeretett és kényeztetett becenév birtokosa. Tichy Lajos mint játékos kétszeres magyar bajnok, Magyar Kupa győztes, Közép-Európai Kupa győztes, ötszörös gólkirály, Kispest gólkirály rekordere, 320 bajnokin 247 gólt lőtt, 71-szeres válogatott és e mérkőzéseken 49 alkalommal talált az ellenfelek kapujába. Edzőként 25 évi szünet után 1979-80-as szezonban csapatával az egyesület hatodik bajnoki címét nyerte. Az alapítók és a kuratórium egyöntetű szavazással úgy határozott, hogy TICHY LAJOSnak , érdemei elismeréseként, PUSKÁS FERENC DÍJAT adományoz azzal az egyértelmű indokkal, hogy játékával, nevelő munkájával, egész életútjával a gyakorlatban teljesítette és szolgálta azt a célt, amelyet a Puskás Ferenc Alapítvány a zászlajára tűzött.

• az Ifi I bajnokcsapata
  • KIS KRISZTIÁN - Ifi II
  • BALASKÓ IVÁN - Serdülő I
  • KORMOS GYÖRGY - Serdülő II
  • TRIZMA TAMÁS - Serdülő III
  • PAPP ATTILA - Serdülő IV
  • FORRAI SÁNDOR - Serdülő V
  • KÁLÓCZI PÉTER - Serdülő VI
  • KARALYOS ATTILA - Serdülő VII
  • KOVÁCS ZOLTÁN - Serdülő VIII
  • FITOS LÁSZLÓ - előkészítő csoport

1996. október 11.:

Puskás Ferenc Díjban részesültek:

KABÁT PÉTER 10 éve focizik Kispesten. Puskás Ferenc Díjas társaihoz hasonlóan Ő is Kácsor Béla bácsi előkészítő csoportjában ismerkedett meg a labdarúgással. Végig járta a korosztályos csapatokat. Nyolc alkalommal nyert korosztályos bajnokságot. A serdülő csapatokban 55-ször talált az ellenfelek hálójába. Az Ifi csapatban egy bajnoki szezonban 20 gólt szerzett. Nyolc alkalommal játszott a felnőtt csapatban. Fejlődése töretlen. Tehetségét, szorgalmát jól tükrözi, hogy az alapítvány működésének hat esztendeje alatt - különböző korosztályos csapatok tagjaként - több alkalommal részesült alapítványi elismerésben.

TÓTHEGYI TIBOR az Ifi B Puskás Ferenc Díjas edzője. Az első díjat 1992-ben kapta. Az azóta eltelt időben további sikereket ért el az utánpótlás nevelésében. Megalapozott szakmai munkával, a labdarugás iránti alázattal, elkötelezett hivatástudattal dolgozik. Több korosztályos bajnokság, nemzetközi torna - és kupagyőzelmek fűződnek munkájához. Több általa is nevelt és felkészített fiatal tagja a korosztályos válogatottaknak. A különböző korosztályos csapatokkal öt alkalommal nyert bajnokságot. Tizenhárom éves edzői munkássága során számos tehetséges labdarugót nevelt. Része volt több Puskás Ferenc Díjas játékos nevelésében.

• az Ifi B bajnok csapata
  • PINTÉR ZOLTÁN - Ifi A
  • PALKOVICS ATTILA - Serdülő I
  • OSZLÁNSZKI GÁBOR - Serdülő II
  • KASZÁS ENDRE - Serdülő III
  • KALLAI NORBERT - Serdülő IV
  • KÁDÁR GERGELY - Serdülő V
  • RAJZ MIKLÓS - Serdülő VI
  • KISS RICHÁRD - Serdülő VII
  • KEREK NORBERT - Serdülő VIII
  • PAPP IMRE - Serdülő IX
  • PATAY DÁNIEL - előkészítő csoport

2003. október 12.:

Puskás Ferenc Díjban részesült:

VADÓCZ KRISZTIÁN labdarugó. Hat évesen került a Bozsik Stadionba. Különböző korosztályos edzők, szakemberek keze alatt fejlődött. Szorgalma és tehetsége révén 17 évesen a felnőtt csapat tagjává érett. Teljesítménye kiegyensúlyozott, megbízható és már túl van 22 tétmérkőzésen. Korosztályos válogatottakban 31 alkalommal szerepelt, ahol 4 gólt rugott. Szorgalmát, tehetségét és emberi jellemét tekintve meggyőződéssel hiszünk sikeres labdarugó pályafutásában, tehetsége további kiteljesedésében.